1. Definities

1. In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:

  • Opdrachtgever: de natuurlijke of rechtspersoon die aan opdrachtnemer opdracht heeft gegeven tot het verrichten van werkzaamheden
  • Opdrachtnemer: KONINGSRUST, gevestigd te Maasland
  • Overeenkomst: de overeenkomst met werkzaamheden.
  • Bescheiden: alle door opdrachtgever aan opdrachtnemer ter beschikking gestelde stukken of gegevensdragers, evenals in het kader van de uitvoering van de opdracht door opdrachtnemer vervaardigde stukken.

2. Toepasselijkheid

1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle overeenkomsten, offertes opdrachten en overeenkomsten met betrekking tot het verlenen van diensten waaronder teeltadviezen, managementadviezen alsmede technische computerondersteuning/-instelling.

2. Eventuele afwijkingen van of aanvullingen op deze algemene voorwaarden zijn slechts geldig indien deze uitdrukkelijk schriftelijk zijn overeengekomen.

3. De toepasselijkheid van algemene voorwaarden van opdrachtgever wordt uitdrukkelijk van de hand gewezen. Wanneer uitdrukkelijk met de voorwaarden van opdrachtgever door opdrachtnemer wordt ingestemd, prevaleren bij eventuele tegenstrijdigheden de onderhavige voorwaarden.

3. Aanvang en duur van de overeenkomst

1. De aanbiedingen en offertes van opdrachtnemer zijn geldig gedurende een periode van 30 dagen, tenzij in de aanbieding of offerte uitdrukkelijk anders is vermeld.

2. De overeenkomst komt tot stand en vangt aan op het moment dat de door opdrachtgever ondertekende opdrachtbevestiging inclusief deze algemene voorwaarden door opdrachtnemer retour is ontvangen.

3.Het staat partijen vrij de totstandkoming van de overeenkomst met andere middelen te bewijzen.

4. Eventueel later gemaakte aanvullende afspraken of wijzigingen zijn geldend indien deze schriftelijk zijn vastgelegd.

5. De overeenkomst tussen opdrachtnemer en opdrachtgever wordt aangegaan voor onbepaalde tijd, tenzij uit de aard van de overeenkomst anders voortvloeit of partijen uitdrukkelijk en schriftelijk anders overeenkomen.

4. Uitvoering van de overeenkomst

1. Opdrachtnemer zal de werkzaamheden naar beste kunnen verrichten en daarbij de zorgvuldigheid in acht nemen, die van een agrarisch teeltadviseur kan worden verwacht.

2. Opdrachtgever is verantwoordelijk voor een eigen interpretatie van het aangeboden advies en bepaalt zelf of het advies wordt overgenomen.

3. Indien en voor zover een goede uitvoering van de overeenkomst dit vereist, heeft opdrachtnemer het recht bepaalde werkzaamheden te laten verrichten door derden.

4. Opdrachtgever draagt er zorg voor dat alle gegevens, waarvan opdrachtnemer aangeeft dat deze noodzakelijk zijn of waarvan de opdrachtgever redelijkerwijs behoort te begrijpen dat deze noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de overeenkomst, tijdig aan opdrachtnemer worden verstrekt.

5. Indien dit is overeengekomen draagt opdrachtnemer zorg voor wekelijkse of maandelijkse schriftelijke rapportage aan opdrachtgever van de door opdrachtnemer uitgevoerde werkzaamheden.

6. De door opdrachtnemer opgegeven termijn waarbinnen de werkzaamheden dienen te zijn afgerond, geldt niet als fataal, tenzij schriftelijk anders is overeengekomen. Termijnoverschrijding geef geen recht op schadevergoeding. Bij overschrijding van de opgegeven termijn is opdrachtnemer eerst na schriftelijke ingebrekestelling door opdrachtgever in verzuim.

5. Wijziging en meerwerk

Indien tijdens de uitvoering van de overeenkomst blijkt dat het voor een behoorlijke uitvoering noodzakelijk is om de te verrichten werkzaamheden te wijzigen of aan te vullen,

zullen partijen tijdig en in onderling overleg de overeenkomst dienovereenkomstig aanpassen.

6. Honorarium

1. Partijen kunnen bij het tot stand komen van de overeenkomst een vast uurtarief overeenkomen of kunnen een vast honorarium afspreken per gewerkte week, maand of jaar. Facturering vindt maandelijks plaats.

2. Het uurtarief/honorarium en eventuele kostenramingen zijn exclusief BTW.

3. Opdrachtnemer is gerechtigd jaarlijks per 1 januari zijn tarieven aan te passen aan de hand van de CBS consumenten prijsindexcijfers.

7. Betaling en incassokosten

1. Tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen, dient betaling van de door opdrachtnemer toegezonden facturen te geschieden binnen 14 dagen na factuurdatum op een door opdrachtnemer aangegeven bank- of girorekening, zonder enig recht op korting, aftrek, verrekening of opschorting.

2. Indien opdrachtgever niet binnen de hiervoor genoemde termijn, dan wel niet binnen de nader overeengekomen termijn heeft betaald, is hij van rechtswege in verzuim en heeft opdrachtnemer, nadat opdrachtgever schriftelijke is aangemaand om binnen 14 dagen de vordering te voldoen, het recht vanaf de vervaldag opdrachtgever over het gehele door hem verschuldigde bedrag wettelijke rente in rekening te brengen alsmede de (buiten)gerechtelijke incassokosten, één en ander onverminderd de aan opdrachtnemer verder toekomende rechten.

3. Inkomende betalingen strekken tot voldoening van de oudst openstaande posten, renten en kosten daaronder begrepen.

4. De volledige vordering tot betaling is onmiddellijk zonder ingebrekestelling opeisbaar als:
een betalingstermijn is overschreden;
opdrachtgever failliet is gegaan of surseance van betaling aanvraagt;
beslag op zaken of vorderingen van opdrachtgever wordt gelegd;
de opdrachtgever (vennootschap) wordt ontbonden of geliquideerd;
de opdrachtgever (natuurlijk persoon) onder curatele wordt gesteld of overlijdt.

8. Klacht

1. Klachten over de uitvoering van de overeenkomst en/of het factuurbedrag, dienen door de opdrachtgever zo spoedig mogelijk doch uiterlijk binnen vier dagen nadat hij het gebrek in de prestatie heeft ontdekt of had kunnen ontdekken, schriftelijk, onder nauwkeurige opgave van de aard en de omvang van de klachten, te worden gemeld aan opdrachtnemer.

2. Indien een klacht gegrond wordt geacht, zal opdrachtnemer de werkzaamheden alsnog verrichten zoals overeengekomen, tenzij dit inmiddels voor de opdrachtgever aantoonbaar zinloos is geworden. Dit laatste dient door de opdrachtgever schriftelijk kenbaar te worden gemaakt.

3. Indien het alsnog verrichten van de overeengekomen werkzaamheden niet meer mogelijk of zinvol is, zal opdrachtnemer slechts aansprakelijk zijn binnen de grenzen van artikel 13.

4. Een klacht als bedoeld in lid 1 van dit artikel schort de betalingsverplichting van opdrachtgever niet op.

9. Opzegging, opschorting en ontbinding

1. Opdrachtnemer en opdrachtgever kunnen te allen tijde overeenkomst opzeggen. Ingeval de overeenkomst eindigt voordat de overeenkomst is voltooid, is de opdrachtgever in ieder geval gehouden het honorarium en de gemaakte kosten met betrekking tot de tot dan toe verrichte werkzaamheden te betalen.Daarnaast is opdrachtgever gehouden een schadevergoeding te betalen. De schadevergoeding zal tenminste bestaan uit de kosten voortvloeiend uit de door de opdrachtnemer in eigen naam voor de uitvoering van de overeenkomst aangegane verbintenissen met derden, alsmede/of het resterende deel van het honorarium welke de opdrachtgever bij volledige vervulling van de opdracht verschuldigd zou zijn.

2. Opzegging dient schriftelijk aan de wederpartij te worden meegedeeld.

3. Opdrachtnemer is gerechtigd de overeenkomst geheel of gedeeltelijk met onmiddellijke ingang zonder rechterlijke tussenkomst of ingebrekestelling te ontbinden of op te schorten, zonder tot schadevergoeding gehouden te zijn en onverminderd het recht van opdrachtnemer om, in plaats van ontbinding op opschorting, nakoming te vorderen, en onverminderd zijn/haar recht op schadevergoeding, indien:
de opdrachtgever tekort schiet in de nakoming van de overeenkomst en zulk verzuim niet binnen 14 dagen na verzenddatum van de ingebrekestelling is opgeheven;
na het sluiten van de overeenkomst aan opdrachtnemer omstandigheden ter kennis komen die goede grond geven te vrezen dat de opdrachtgever de verplichtingen uit de overeenkomst niet kan nakomen;
de opdrachtgever surseance van betaling aanvraagt, dan wel hem surseance van betaling wordt verleend;
het faillissement van de opdrachtgever is aangevraagd, dan wel de opdrachtgever in staat van faillissement is verklaard;
op een aanmerkelijk deel van het vermogen van opdrachtgever beslag wordt gelegd;
op de opdrachtgever de wettelijke schuldsaneringsregeling van toepassing wordt verklaard, dan wel door opdrachtgever de toepassing van de wettelijke schuldsanering wordt aangevraagd;
de opdrachtgever zijn woonplaats of zetel naar het buitenland verplaatst;
de opdrachtgever onder curatele wordt gesteld of overlijdt.

4. Indien opdrachtnemer op grond van dit artikel de overeenkomst ontbindt, dan wel opschort, is elke vordering van opdrachtnemer op de opdrachtgever direct opeisbaar.

10. Aansprakelijkheid en vrijwaring

1. Opdrachtnemer heeft ten alle tijde ten opzichte van opdrachtgever een inspanningsverbintenis en geen resultaatsverbintenis.

2. Indien een fout wordt gemaakt doordat opdrachtgever onjuiste of onvolledige informatie heeft verstrekt, is opdrachtnemer voor de daardoor ontstane schade niet aansprakelijk.

3. Indien opdrachtgever aantoont dat hij/zij rechtstreekse schade heeft geleden door een fout van opdrachtnemer die bij zorgvuldig handelen zou zijn vermeden welke schade aan opdrachtnemer kan worden toegerekend, is opdrachtnemer voor die schade slechts aansprakelijk tot een maximum van het totaalbedrag van de, voor de desbetreffende opdracht aan opdrachtgever in rekening gebrachte, facturen over de laatste drie maanden voorafgaand aan het ontstaan van de schade met een maximum van €10.000,=, tenzij er aan de zijde van de opdrachtnemer sprake is van opzet of grove schuld.

4. Opdrachtnemer is nimmer aansprakelijk voor bedrijfsschade of gevolgschade of indirecte schade, waaronder mede begrepen stagnatie in de geregelde gang van zaken in de onderneming van opdrachtgever, imagoschade, gederfde winst/omzet, gemiste opdrachten die op enigerlei wijze verband houdt met dan wel is veroorzaakt door een fout in de uitvoering van de werkzaamheden door opdrachtnemer.

5. Opdrachtnemer heeft te allen tijde het recht, indien en voor zover mogelijk, de schade van opdrachtgever ongedaan te maken, waarbij opdrachtgever haar alle mogelijke medewerking dient te verlenen.

6. Opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer tegen alle aanspraken van derden welke direct of indirect, middellijk of onmiddellijk met de uitvoering van de werkzaamheden samenhangen.

11. Overmacht

Indien opdrachtnemer haar verplichtingen uit de overeenkomst niet, niet tijdig, dan wel niet behoorlijk kan nakomen tengevolge van een haar niet toerekenbare oorzaak (waaronder ziekte), worden deze verplichtingen opgeschort tot het moment dat opdrachtnemer alsnog in staat is deze op de overeengekomen wijze na te komen. Opschorting van de verplichtingen vindt niet plaats wanneer voortzetting van de overeenkomst redelijkerwijs niet van opdrachtgever verlangd kan worden en deze de overeenkomst opzegt.

12. Geheimhouding

1. Beide partijen zijn verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van hun overeenkomst van elkaar of uit andere bron hebben verkregen. Informatie geldt als vertrouwelijk als dit door de andere partij is medegedeeld of als dit voortvloeit uit de aard van de informatie.

2. Indien, op grond van een wettelijke bepaling of een rechterlijke uitspraak, opdrachtnemer gehouden is vertrouwelijke informatie aan door de wet of de bevoegde rechter aangewezen derden mede te verstrekken, en opdrachtnemer zich ter zake niet kan beroepen op een wettelijk dan wel door de bevoegde rechter erkend of toegestaan recht van verschoning, dan is opdrachtnemer niet gehouden tot schadevergoeding of schadeloosstelling en is de wederpartij niet gerechtigd tot ontbinding van de overeenkomst op grond van enige schade, hierdoor ontstaan.

3. Opdrachtnemer is gerechtigd de door hem uit hoofde van de opdracht verkregen gegevens, mits deze niet te herleiden zijn tot de individuele opdrachtgever, aan te wenden voor statistische of vergelijkende doeleinden.

13. Intellectuele eigendom en auteursrechten

1. Onverminderd het overigens in deze algemene voorwaarden bepaalde behoudt opdrachtnemer zich de rechten en bevoegdheden voor die opdrachtnemer toekomen op grond van de Auteurswet.

2. Alle door opdrachtnemer verstrekte stukken, zoals (week-/maand-)rapporten, adviezen, overeenkomsten, ontwerpen, schetsen, tekeningen en software, zijn uitsluitend bestemd om te worden gebruikt door de opdrachtgever en mogen niet door hem zonder voorafgaande toestemming van opdrachtnemer worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of ter kennis van derden gebracht, tenzij uit de aard van de verstrekte stukken anders voortvloeit.

3. Opdrachtnemer behoudt het recht de door de uitvoering van de werkzaamheden toegenomen kennis voor andere doeleinden te gebruiken, voor zover hierbij geen vertrouwelijke informatie ter kennis van derden wordt gebracht.

13. Bevoegde rechter en toepasselijk recht

1. Op elke overeenkomst tussen opdrachtnemer en opdrachtgever waarop deze algemene voorwaarden van toepassing zijn, is Nederlands recht van toepassing.

2. Alle geschillen die verband houden met overeenkomsten tussen opdrachtnemer en opdrachtgever, waarop deze voorwaarden van toepassing zijn, worden beslecht door de arrondissementsrechtbank te ‘s-Gravenhage.

3. Partijen zullen eerst een beroep op de rechter doen nadat zij zich tot het uiterste hebben ingespannen een geschil in onderling overleg te beslechten.

 

 

Kenmerk: Koningsrust 2013.

Algemene voorwaarden